
Каваленд. Хто, як і навіщо винайшов наш улюблений напій
Щодня мільйони людей у світі починають з чашки кави. Але мало хто замислюється про те, що цей напій з'явився на нашому столі не так давно. І почалося все з англійського торговця Джеймса Гілла, який у XX столітті хитрістю і жорстокістю побудував цілу кавову імперію в Республіці Ель-Сальвадор. Саме про це розповідає дослідник історії їжі, роботи та капіталізму Огастін Седжвік у своїй книжці «Каваленд».
Адаптувавши інновації промислової революції до плантаційного землеробства, Джеймс Гілл перетворив Сальвадор на потужне виробництво — місце надзвичайної продуктивності, нерівності та насильства. На його плантаціях панували нелюдські умови — кава стала символом капіталізму, тож люди, які знаходилися в підпорядкуванні власника плантації, були фактично рабами — працювали багато, а отримували за це мало. До сьогодні деякі кавові магнати використовують ці негуманні методи, а люди вимушені працювати на них, щоб вижити.
«Каваленд» показує справжню ціну нашої ранкової кави і змушує замислитися, в яких умовах було створено наш улюблений напій.
Чим хороша книга
Кава набула популярності й перетворилася на необхідний атрибут сучасного суспільства усього за 200 років. І цю історію становлення її як надзвичайно поширеного фактично наркотику мало хто знає. А особливо любителям кави мало відомо про жорстокість, яка панувала на кавових плантаціях, і про Джеймса Гілла, засновника однієї з перших кавових династій у XX столітті.
У книзі стільки перипетій, що часом забуваєш, що читаєш не про наркобаронів, а про виробників звичайної, здавалося б, кави.
Про автора
Огастін Седжвік - викладач історії та культури Америки в Міському університеті Нью-Йорка.
GTIN | 978-617-7965-26-7 |
Издательство | Лабораторія |
Год | 2021 |
Автор | Огастін Седжвік |
Страниц | 320 |
Формат | 145х215 мм |
Обложка | Мягкая |
Тип бумаги | Офсетная |
Язык | Украинский |
Жанр | Научно-популярная, Вина и напитки |
Вес, г | 355.0000 |
Оформление | С клапанами |
Возраст | 16+ |
Переводчик | Микола Климчук |